Theater: Voor je het weet zijn ze groOt!

We hebben een leerzame en ongelooflijk grappige ouderkamer achter de rug. Er waren korte sketches van  een levensechte en goed aangedikte situatie. De acteurs en gespreksleider lieten het publiek nadenken en stelden vragen. “Zouden we het kind ook op een andere manier kunnen benaderen?” “Gaat dit bij jullie thuis ook zo?” Er kwamen leuke en leerzame vragen en suggesties uit de zaal. Een aantal tips die naar voren kwamen zijn:

• Kader beeldschermtijd. Dit geeft rust en duidelijkheid. Maak duidelijke afspraken met je kind. Een uur voor het slapen gaan niet meer voor het beeldscherm. Het lichaam maakt van nature melatonine aan om in slaap te komen. Vroeger gebeurde dat gewoon omdat het schemerig was. Als je voor een lichtgevend scherm gaat zitten zal het lichaam deze stof niet aanmaken omdat het lijkt alsof het nog volop dag  is. Dus een uur voor het slapengaan lekker weg leggen en tot rust komen.

• Leer kinderen om met geld om te gaan. Vanaf 6 jaar kun je al starten met zakgeld. Leer je kind uitgeven en sparen. Hoe voelt dat nou als je alles hebt uitgegeven en even niets hebt? Jong leren met geld om te gaan, zorgt ervoor dat ze straks als pubers weten wat ze moeten doen om niet in de problemen te raken.  Leer je kinderen om te gaan met verleidingen en bespreek dit met ze.

• Goede gewoontes. Wil je wat veranderen in je opvoeding, dagritme enz…. zet dan door, ook al protesteren je kinderen. Houd goede gewoontes twee a vier weken vol. Dan verandert het gedrag. Schrijf in die tussentijd wel op waar je tegenaan loopt maar houd vol. Na vier weken kun je er natuurlijk bewust voor kiezen wat anders te doen.

We hebben een hele leerzame en ontspannen tijd gehad. Door deze tips met een ieder te delen hopen we dat alle ouders er wat aan hebben.